Festival på Facebook

Det er 3. august, og årets utgave av Olavsfestdagene i Trondheim går mot slutten. Det var på denne tiden for to år siden at det gikk opp for noen i festivalkulissene at økonomien var skakkjørt, at skjegget satt godt fast nede i postkassa og at de førtisjette Olavsfestdagene kanskje ble de siste. TENK var blant leverandørene den gangen også, men vi rakk heldigvis å få oppgjør før festivalkontoen var tom.

Etter Olavsfestdagene 2008 har organisasjonen vendt på hver en stein for å sikre at penger brukes på en fornuftig måte. Vi som driver med kommunikasjon er selvsagt opptatt av å oppnå best mulig resultat ved å bruke minst mulig økonomiske midler. Det gjelder også Olavsfestdagenes nye markedssjef, Børre Gundersen, som knapt hadde startet i jobben før han engasjerte oss for å utnytte web-baserte sosiale medier til kommunikasjon med publikum.

Da vi startet på oppdraget hadde festivalen allerede en Facebook-side med i underkant av 2000 tilhengere. Facebook-siden ble brukt sporadisk, og vi skjønte raskt at potensialet på langt nær var utnyttet. Noen uker og en festival senere er tilhengerantallet doblet, og det har vært en tanke bak det som er kommunisert.

La meg forklare hva vi har gjort:

 1. Vi har skapt dialog med tilhengerne
  Den tidligere bruken av Facebook-siden bar preg av enveiskommunikasjon, og innholdet var stort sett reklamepreget. Når det en sjelden gang kom et spørsmål eller en kommentar fra en av tilhengerne, var det ingen fra festivalen som svarte. Da blir det verken motiverende å gi tilbakemeldinger eller lett å kjøpe julegaver:

   
 2. Vi har svart på spørsmål – kundeservice på nett
  Med et så omfattende program som Olavsfestdagene har, oppstår det mange spørsmål fra publikum. Facebook-siden har fungert som en lett tilgjengelig og tidsbesparende kanal for kundeservice. Publikum har spurt spørsmål, og vi har svart raskt:

   
 3. Vi har gitt tilhengerne tilgang til eksklusivt materiale
  Som f.eks. da vi sto like ved den røde løperen i det Kronprinsparet ankom Nidarosdomen for en uke siden. Vi filmet ankomsten fra to meters avstand, og publiserte videoen like etterpå:

   
 4. Vi har publisert bilder fra festivalen
  På den måten har publikum kunnet gå hjem etter arrangmenter og se bilder av det de har opplevd, som de igjen har kunnet rose:

   
 5. Vi har linket til olavsfestdagene.no
  Et av målene med Facebook-satsingen har vært å generere trafikk til Olavsfestdagenes nettsted, fordi det er der den ønskede konverteringen – billettkjøpet – finner sted. Derfor har vi linket til nettsidene så ofte som mulig, men balansert på en knivsegg for ikke å bli for reklame-preget.

   
 6. Vi har opprettet Facebook-events
  Men ikke for mange. Kun for de aller største konsertene i frykt for å overkommunisere. Ved å bruke Facebook-events har vi oppnådd at informasjon har spredd seg til tilhengernes venner.

   
 7. Vi har delt ut billetter!
  Vi har blant annet oppfordret tilhengerne til å dele informasjon om en konsert med sine venner, mot at de har fått være med i trekningen av konsertbilletter. På det meste gjorde 50 tilhengere dette. Hvis de i gjennomsnitt har 300 venner, har vi potensielt nådd ut til nærmere 15 000 personer på lynrask tid.

   
 8. Vi har annonsert på Facebook
  Med en kostnad på noen få tusenlapper har Olavsfestdagenes annonser blitt vist over 6 millioner ganger til definerte målgrupper segmentert på alder, bosted og interesse (f.eks. artister).

   
 9. Vi har tagget andre Facebook-sider
  På den måten har de som har besøkt de taggede sidene fått se innleggene våre (sideadministratorer kan skru av denne funksjonen).

   

Og så har vi gjort en håndfull andre triks og triks som jeg ikke velger å dele her.

Brukerdeltakelsen på Facebook-siden har økt kraftig både før og under festivalen, og Facebook har blitt den største trafikkilden til olavsfestdagene.no (bortsett fra Google og direkte trafikk). Kun 130 av 4000 tilhengere har valgt å skjule Olavsfestdagene fra sin nyhetsstrøm, hvilket kan tyde på at vi har lagt oss på en fornuftig linje i forhold til hva, når og hvor ofte vi kommuniserer.

Olavsfestdagenes satsing på Facebook er ikke over med dette. 4000 tilhengere er en forbedring, men potensialet er mye større. Til sammenligning har f.eks. Moldejazz 11 000 tilhengere og Pstereo har 5 400.

Facebook-siden til Olavsfestdagene finner du her: facebook.com/olavsfest

PS: Kun 28% av Olavsfestdagenes tilhengere på Facebook er menn. Grunnen til det velger jeg å ikke analysere i dette innlegget.

Reklamer

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: